Muotoilua on kaikkialla ja muotoiltu ympäristömme muuttuu jatkuvasti. Siksi on tärkeää päivittää myös näkemyksiämme muotoilun vastuusta yhteiskunnassa. Kutsuimme toimittaja-aktivisti Renaz Ebrahimin luotsaamaan keskustelusarjaa, jossa tarkastellaan muotoiltua maailmaa vastuullisuuden näkökulmasta. Kolmiosaisen keskustelusarjan tavoitteena on tarjota kaleidoskooppimainen katsaus vastuullisuuteen suhteessa luontoon, toisiin ihmisiin ja yhdenvertaisuuteen.
Designmuseon ja Iittalan tuottamassa keskustelusarjassa Ebrahimi pureutuu vieraidensa kanssa siihen, mitä vastuullisuus on ja miten sitä tehdään. Jaksojen teemat nostavat esiin muun muassa sosiaalista vastuuta, yritysvastuun merkitystä ja inklusiivisuuden suhdetta vastuukysymyksiin. Puitteet keskustelulle tarjosi Designmuseon Iittala – Kaleidoscope -näyttely (2021) , joka tarkasteli Iittalan 140-vuotista historiaa ja suomalaisen yhteiskunnan kehitystä. Lue lisää näyttelystä.
Voit valita videoille suomenkielisen tekstityksen klikkaamalla videon alalaidassa olevaa ratas-kuvaketta.
Ensimmäisessa jaksossa vastuullisuudesta keskustellaan muodin ja muotoilun toimijoiden kanssa
Video julkaistu tiistaina 27.4. kello 18
Ebrahimin vieraina ovat kuvanveistäjä Man Yau, vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyy sekä luova johtaja Jenna Kiuru. Keskustelussa pohditaan, mitä vastuullisuus tarkoittaa. Millainen suhde vastuullisuudella on esimerkiksi taiteen tekemiseen tai yritysten markkinointiviestintään?
Mukana keskustelussa:
Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy on kestävän kuluttamisen ja kierrätysmuodin ammattilainen. Hän käsittelee muun muassa vastuullista muotia, yritysvastuullisuutta, tekstiilikierrätystä ja vaatehuoltoa. IG-kanavallaan Outi on julkaissut listan vastuullisista suomalaisista yrityksistä ja vastuullisuuden sanaston selityksineen. Outin tekemiä kierrätysmateriaaleista valmistettuja iltapukuja on nähty muun muassa Linnan juhlissa.
Kuva: Outi Pyy
Jenna Kiuru on ollut perustamassa ja työskennellyt viimeiset kolme vuotta vaatetushuoltoon keskittyneen Arkivé Atelierin luovana johtajana ja viestintävastaavana. Keväällä 2021 Jenna siirtyi työskentelemään itsenäisesti painottuen vastuullisen elämän, muodin ja vaatetushuollon saralle. Jenna työskentelee mm. yrityskonsultoinnin, konseptoinnin, valokuvaamisen ja kirjoittamisen parissa.
Kuva: Tuomas Pajuniemi
Man Yau työskentelee Helsingissä kuvanveistäjänä. Hänet on palkittu Vuoden Nuorena Lupauksena, ja hänen teoksiaan on nähty niin Suomessa kuin ulkomailla. Yau viimeistee parhaillaan Kuvan Kevät – lopputyönäyttelyä sekä seuraavaa yksityisnäyttelyä Boy Konsthalliin, Ruotsiin.
Kuva: Diana Luganski
Sarjan toisessa osassa pohditaan, miten vastuullisuuspuheet taipuvat myös teoiksi
Video julkaistu tiistaina 25.5. kello 18
Keskustelussa pohditaan yritysten vastuullisuuspuheita ja sitä, muuttuvatko puheet myös teoiksi. Tuotteiden saatavuus sekä monet sosiaaliset syyt rajoittavat yksilön mahdollisuuksia tehdä vastuullisia kulutuspäätöksiä. Mitkä päätökset lopulta ovat kuluttajan vastuulla ja mitkä yrityksen? Jaksossa kysytään myös, onko yritysten vastuullisuusteoissa tilaa epätäydellisyydelle tai jopa virheille. Vieraiksi ovat saapuneet kestävän kulutuksen professori Mikko Jalas Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta sekä radikaalin itserakkauden ja representaation voimaan vannovan Pehmee-kollektiivin Caroline Suinner ja Meriam Trabelsi.
Pehmee-kollektiivi on tehty intersektionaalisesta feminismistä, radikaalista itserakkaudesta, kehopositiivisuudesta ja hyvistä viboista. Kollektiivin päätehtävä on asettaa marginalisoidut kehot keskiöön ja luoda uudenlaista representaatiota media-, taide- ja muotialoille. Pehmee-kollektiivi koostuu taiteilija-aktivisteista Caroline Suinnerista ja Meriam Trabelsista. Kollektiivi esiintyy, konsultoi, kuratoi, juontaa ja luo sisältöä eri media-alustoille. Kollektiivin töitä on nähty esimerkiksi Suomen suurimmissa taideinstituutioissa sekä festivaaleilla. He ovat myös konsultoineet sekä puhuneet kehorauhasta ja representaatiosta monissa erilaisissa tapahtumissa, ohjelmissa sekä tuotannoissa.
Mikko Jalas on työelämäprofessori, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Jalas johtaa Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelmaa. Hänen omia tutkimusaiheitaan ovat arkiset käytänteet, ihmisten ajankäyttö ja kestävä elämätapa. Hän on mukana useissa poikkialaisissa tutkimushankkeissa, jossa tutkitaan ja tuetaan reilua siirtymää kohti kestävää yhteiskuntaa. Kuva / Sari Kivimäki
Kolmannessa jaksossa pohditaan, mikä on inklusiivisuuden suhde vastuullisuuteen
Video julkaistu tiistaina 29.6. kello 18
Keskustelusarjan viimeisessä jaksossa pohditaan, mikä on inklusiivisuuden suhde vastuullisuuteen ja tarkastellaan vastuullisuutta vähemmistönäkökulmasta. Miten vastuullisuuskeskustelu voisi olla aidosti moniäänisempää? Vieraina vammaisaktivisti Jaana Tiiri ja aktivisti, näyttelijä ja spokenword taiteilija Laura Eklund Nhaga.
Laura Eklund Nhaga on helsinkiläinen aktivisti, näyttelijä ja lavarunoilija, joka pohtii työssään taiteen merkitystä aktivismissa, ja sitä, kenellä on vastuu varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan.
Jaana Tiiri on vammaisaktivisti, joka työskentelee VEERA-hankkeessa vammaisten tyttöjen ja naisten oikeuksien edistämiseksi ja yhteisön rakentamiseksi.